2016. április 25., hétfő

Óriási változás jön az idős, krónikus, súlyos betegek ellátásában – a krónikus betegek ellátása kikerül az egészségügyből!


Ajánld ismerőseidnek! 







Óriási változás jön az idős, krónikus, súlyos betegek ellátásában – a krónikus betegek ellátása kikerül az egészségügyből!


Új otthonok jöhetnek létre azok számára, akik szakápolásra szorulnak, de nem szükséges számukra orvosi ellátás – értesült a Magyar Idők. Ezzel, több más országhoz hasonlóan, a krónikus fekvőbeteg-ellátás kikerülne egészségügyből.


A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra – írja csütörtöki számában a Magyar Idők.











A lapnak a hírt az egészségügyi és a szociális államtitkárságnál is megerősítették, hozzátéve: a témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé.


A nyilvánosan elérhető, 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű kórházi ágyak aránya Magyarországon 16 százalék volt, ugyanakkor Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy Portugáliában a krónikus fekvőbeteg-ellátás nem az egészségügy része.


Magyarországon viszont a kórházak mellett az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre nagyobb hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel, ám az átfedések ellenére a két ellátórendszer – a cikk szerint Európában egyedülálló módon – egymástól teljesen elkülönülten működik.

Forrás itt található: