Mákos -Diós bejgli / Azonnal készíthető/
Hozzávalók: ( 3 rúd van belőle ) 1 pohár tejföl ( 2 dl ) 1 pohár sertés zsír 2 egész tojás 3 evőkanál cukor 1 kávéskanál só 1 cs élesztő ( 5 dkg ) kb 60-80 dkg liszt |
Kenéshez :
1 tojás
Mák töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni lehet :
reszelt citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt
Dió töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg dió
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákost.
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel.
Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk.
Előre elkészítjük a tölteléket .
Mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,ezzel az összeállítással is meg lehet tölteni, ( én nem szoktam főzni )vagy a hozzávalók között felsorolt anyagokat is hozzá lehet adni. Ki melyiket szereti belőle.
Természetes ha dióst és mákosat is készítünk egy adagból a mák vagy a dió aránya változik.
Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen.
Feltekerjük ,lekenjük tojással,oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával. és már süthetjük is kb 180 fokon
Forrás itt található: