2017. január 1., vasárnap

Mi mennyi 2017 – így adózunk 2017-ben!



Ajánld ismerőseidnek! 



A kormány három részletben hozta össze a jövő évi adózási szabályokat, amelyeket érdemes mindenkinek megismernie, mert a hátrányok mellett számos kihasználásra váró előnyt is tartalmaznak.
Az első adócsomagot májusban nyújtotta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és akkor még szó nem volt arról, hogy lesz további három. Egyszerűen ez volt „az adócsomag”. Elfogadták. Aztán októberre kiderült, hogy belefér még némi lazítás a következő évbe, nosza október végén jött az „őszi adócsomag”. De aki azt hitte, hogy ennyi, az alaposan meglepődhetett, mert alighogy elfogadták az őszit, érkezett a „Miklulás-csomag”. Ez is átment. 


Aztán jött az utolsó, ez már nem kapott külön nevet, szintén megszavazták, sürgősséggel.

Összefoglaltuk, hogy a négy csomag alapján mik a főbb változások 2017-től:

    Egykulcsos és egy számjegyű lesz a társasági és nyereségadó, azaz a jelenlegi 19 illetve 10 százalék helyett egységesen 9 százalékos.
    9 százalékra csökken a vállalkozói személyi jövedelemadó is a társasági adó mértékének csökkentésével összhangban.
    A mostani 27 százalék helyett 5 százalékponttal csökken a munkáltatók által a foglalkoztatottak után fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho, leánykori nevén munkáltatói járulék), ami így 22 százalékos lesz.
    Ezzel összefüggésben a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is 22 százalékra mérséklődik jövőre. Egyszerűsítések is lesznek az ehónál.
    2018-tól pedig 20 százalékos lesz a szocho, illetve az eho. (És még, ahogy Varga Mihály ígérte, további fél százalékos csökkenés is lehet, amennyiben a jövő év első három negyedévében 11 százaléknál nagyobb a bruttó átlagkereset növekedése.)
    A katázóknál 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik a bevételi értékhatár, az adó azonban változatlan marad (a bolondnak is megéri), és nő az ellátások számításának alapja.
    6-ról 8 millió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség határa. (Ez a katásoknak is érdekes.)
    A kiva adója 16-ról 14 százalékra csökken.
    Csökkenhet a bankok tranzakciós illetéke, ha 20 százaléknál jobban növelték a hitelezést tavalyhoz képest. Az enyhítés a növekedés 0,6 százaléka lehet (de max. a fizetendő tranzakciós illeték 80 százaléka).
    Az adóhatóság a jövőben szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.
    Emelkedik a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója.
    Nőhet az idegenforgalmi adó.
    Jöhet a plakátadó.
    A baromfihús áfája 5 százalékra, ami 19 milliárd forint kiesést okoz a büdzsének.




 

   Az éttermi étkezés áfája jövőre 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra. Ezzel együtt a helyben készített alkoholmentes ital áfája is csökken. Ez 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Nem lesz mindegy, hogy elvitelre, vagy helyben fogyasztásra vásárolunk és faramuci helyzetbe kerülhetnek áfailag a munkahelyi étkezdék.
    5 százalékra csökken a friss tej áfája, ami 4,5 milliárd forintos kiesést okoz.
    A tojás áfája is 5 százalékra csökken, ami 10,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
    Az internetszolgáltatás áfája 18 százalékra csökken, ami 12,5 milliárd forintos kiesést okoz. 2018-ra pedig 5 százalékra megy le.
    A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként és havonta 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra emelkedik. Viszont keresztet vethet a kedvezményre minden olyan család, ahol a nagyobb gyerekeknek nincs meg az adóazonosítójuk.
    A SZÉP-kártya kivételével minden béren kívüli juttatás átkerül a magasabb adózású egyes meghatározott juttatások közé. Új béren kívüli juttatás a készpénz-cafeteria, évi 100 ezer forintig. Az adóteher 34,22 százalék (béren kívüli juttatás), illetve 43,66 százalék lesz (egyes meghatározott juttatás).
    Jön a magyar Google-adó.
    Januárjától a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, feltéve, hogy a számlában áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja.
    Szigorúbban kell majd adózni az offshore-vagyonok után, a magyar cégeknek és magánszemélyeknek is.
    Megszüntetik a Stabilitási Megtakarítási Számlát.
     A cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztiát hirdetnek

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Forrás itt található: