2016. április 26., kedd

Családi adókedvezmény – könnyen elbukhatja – ezekre nagyon figyeljen oda az igénylésnél és egész évben!


Ajánld ismerőseidnek! 






Családi adókedvezmény – problémák az érvényesítésnél

Szakemberek állítják, hogy februárban eléggé sok panasz érkezett hozzájuk, hogy a munkavállalók nem olyan mértékben kapták meg az adókedvezményt a januári fizetésnél, mint ahogy azt a beadott nyilatkozat után számították.

Előfordult olyan eset, hogy egy munkáltatónak a könyvelője áthúzta egy illető nyilatkozatát azzal, hogy nem fogja érvényesíteni a bérénél, mert nem jogosult annyi kedvezményre. Pedig, ezt érdemes tudni,  sem a munkáltatónak, sem az őt képviselő könyvelőnek nem áll jogában  felülbírálni a munkavállaló nyilatkozatát , és szigorúan tilos a nyilatkozatot megmásítani!


Sem a munkáltató, sem a könyvelő, ügyintéző nem ismerheti a munkavállaló hátterét, nem tudhatja, hogy az adott nyilatkozatot miért éppen úgy töltötte ki.  A bérszámfejtők nagy része tisztában van ezzel a szabállyal, de esetleg, ha úgy véli, hogy hibás nyilatkozatot tett a munkavállaló segítő szándékkal adhat tanácsot, mert előfordulhat, hogy valaki azért nyilatkozik tévesen, mert félreértelmezte a jogszabályt, és ilyenkor érdemes szakember véleményét kikérni, mert megóvhatja a munkavállalót egy esetleges nagy adóhátralék visszafizetésétől. A munkavállalónak is fontos a nyilatkozat beadásakor betartania a tisztesség és jóhiszeműség elvét. Nem érdemes kockáztatni az adóév végén, hogy év közben hozzájutott olyan őt meg nem illető kedvezményhez, amely majd bírsággal és az egész jogtalan pénzösszeg visszafizetésével jár majd.


Volt olyan nyilvánosságra hozott panasz, hogy egy kis létszámú munkaközösségben az apuka kérte a munkáltatót, hogy írja alá a nyilatkozatát, mert így 10 ezer forinttal több pénzt kaphat havonta. Erre a munkáltató, nem ismerve a törvényt kijelentette, hogy nem írja alá, mert egy fillérrel sem fog többet fizetni!

Pedig a családi adókedvezményt a munkavállalónak az adóelőleg terhére érvényesítik, , az ő számláján jelenik meg a magasabb nettó összeg, ezzel kapcsolatban sem előny, sem hátrány nem éri a munkáltatót, maximum jobb kedvvel dolgozik az alkalmazott, mert több bért vihet haza.

Ha a munkáltató nem fogadja el a nyilatkozatot, akkor érdemes elsősorban szakember véleményét kikérni, de közben érdemes módosító nyilatkozatot tenni év közben és igényelje meg a házastárs, élettárs, aki arra jogosult. Ha ez sem lehetséges, akkor egész évre vonatkozóan egyösszegben vissza lehet igényelni a magánszemélynek, a következő évi személyi jövedelemadó bevallásban.

Mint látható a fenti példákban nem kell kétségbeesni, ha a munkáltató megtagadja a nyilatkozat érvényesítését, mert azt utólag lehet rendezni, igaz egyösszegben és a következő évben, de mégsem vész el, nem érheti kár a munkavállalót.

Forrás itt található: