2016. április 25., hétfő

Ekkor jön a következő családi pótlék – ezt kell tudni róla!


Ajánld ismerőseidnek! 






Ekkor jön a következő családi pótlék – ezt kell tudni róla!
Ezt kell tudni az idei családi pótlékról – több százezer embert érint!

Mikor jön a következő családi? Sajnos rengeteg családnak minden hónapban nagyon aktuális kérdés!Mikor utalják az év többi részében a családi pótlékot? Mekkora összegű lesz a családi pótlék 2016-ban? Számíthatunk-e emelésre!Melyik hónapban kapunk ismét kétszer családi pótlékot? A legfontosabb családi pótlékkal kapcsolatos kérdésekre kerestük a válaszokat!


Az ünnepek közeledtével van, hogy előbb utalják a családi pótlékot  a családoknak! Nos most a május 1 közeledtével ez nem így lesz.Minden marad a  régiben, nem utalják előbb a családokat segítő ellátást, így nem fogják megkapni a  családok a pénzt május 1. előtt! A május 1. vasárnapra esik, így a következő utalási időpont május 2. azaz hétfő! A szerencsésebben már 2-án levehetik a pénzt a számlájukról, de lesznek, akik csak 1-2 nappal később jutnak hozzá!









Akiknek a postás hozzá a pénzt, csak napokkal később kapják meg a járandóságot!

AZ ok egyszerű a januári családi pótlékokat ugyanis még decemberben elutalták.
A kormányhivatal egyébként erről tájékoztatást is kiadott a tavalyi év végén.

Mikor, mennyit kapnak a családok 2016-ban?
A következő családi pótlékra március elsejéig kell várnia a családoknak, amelynek összege egyébként az idei évben sem változott.

Ekkor érkezik a családi pótlék 2016-ban >>

január Nincs utalás
február 1.
március 1.
április 1.
május 2.
június 1.
július 1.
augusztus 1.
szeptember 1.
október 3.
november 2.
december 1.

Aki pedig a tavalyi évben lemaradt volna a változásról, a családi pótlékot már nem a Magyar Államkincstár vagyis a MÁK utalja, hanem a Kormányhivatal.

Családi pótlék összege 2016-ban >>

1 gyermekes család részére 12.200 Ft
1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő részére: 13.700 Ft
2 gyermekes család részére gyermekenként: 13.300 Ft
2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő részére gyermekenként:14.800 Ft
3 vagy többgyerekes család részére gyermekenként: 16.000 Ft
3, ill. több gyereket nevelő egyedülálló szülő részére gyermekenként: 17.000 Ft

A cikk a www.penzcentrum.hu cikke alapján készült!

Újabb szigorítás követezett be 2016. január 1-től a családi pótlékban, újabb törvény vonatkozik a családi pótlék megvonásra.Sokan búcsút mondhatnak a családi pótléknak idén is.Azonban nem csak ezekben az esetekben veszíthetjük el a családi pótlékot, több eset is van, amikor megszüntethetik a családi pótlék folyósítását!Ezeket az eseteket gyűjtöttük össze!


Idén szeptember 1-jétől kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a gyermek az adott évben igazolatlanul mulaszt húsz óvodai nevelési napot, akkor a családi pótlék folyósítását szünetelteti a hatóság. A szabály már érvényben van, de a családi pótlék megvonására, vagyis a szankcionálásra csak 2016. január 1-től van lehetőség!

Mikor kell szüneteltetni a családi pótlék folyósítását?

Az ellátás folyósítását szüneteltetni kell:
a) az ügyfél távolléte alatt, ha az ügyfél 3 hónapot meghaladó időtartamra olyan államba távozik, amely nem az EU tagállama, nem EGT-tagállam, vagy nem olyan állam, amelynek állampolgára azonos jogállást élvez az Európai Közösség és tagállamai vagy az EGT-megállapodásban részes állam állampolgárával.
b) az egyéb ellátás folyósításának időtartama alatt, ha a külszolgálatot vagy külföldi szolgálatot teljesítő személy részére a Cst. alapján ellátásra jogosító gyermekre tekintettel jogszabály alapján egyéb ellátást folyósítanak.
Szüneteltetni kell a családi pótlék folyósítását, amennyiben a 18. életévet betöltött személynek rendszeres jövedelme van. Rendszeres jövedelemnek kell tekinteni a legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelmet. A folyósítást a negyedik hónaptól kezdődően kell szüneteltetni.
Milyen bejelentési kötelezettsége van az ellátásban részesülőnek?
A családi pótlék folyósításának, szüneteltetésének vagy a folyósítás felfüggesztésének időtartama alatt a folyósító szervnek 15 napon belül, írásban be kell jelenteni:
a) a gyermeknek az ügyfél háztartásából történő kikerülését,
b) a gyermek, személy tartós betegségére, illetve súlyos fogyatékosságára okot adó körülmény megszűnését,
c) a gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyának megszűnését, szüneteltetését,
d) a 18 éven felüli személy rendszeres jövedelmét,
e) az ügyfél 3 hónapot meghaladó külföldi tartózkodásának tényét,
f) az ügyfél egyedülállóságának megszűnését,
g) az egyedülállóságot meghatározó körülmény megszűnését,
h) az ellátásra jogosult nevének, fizetési számlaszámának vagy lakcímének megváltozását,
i) az Európai Unió tagállamában vagy EGT-tagállamban történő munkavállalás vagy önálló vállalkozói tevékenység folytatásának tényét,
j) az ellátásra jogosult családi állapotában, élettársi kapcsolatában bekövetkezett változást, továbbá – ha az adatváltozás házasságkötésre, új bejegyzett élettársi vagy élettársi kapcsolat létesítésére tekintettel következett be – a házastárs, bejegyzett élettárs vagy élettárs természetes személyazonosító adatát
Az ellátás folyósítását érintő változások bejelentésének elmulasztása az ebből származó jogalap nélküli kifizetés összegének visszafizetését vonja maga után!

Forrás itt található: