2016. május 15., vasárnap

Szuper hír – nagyon durván emelkedik a munkába járás költségtérítése! – Komoly pénzt kapunk jövőre benzinre!


Ajánld ismerőseidnek! 






Megkezdte az Országgyűlés az adótörvények tárgyalását. A kormány szerint a családok és a vállalkozások javát fogja szolgálni a jövő évi adócsomag: Tállai András államtitkár azt hangsúlyozta, a tervezet adócsökkentést hoz, mérsékli az adminisztratív terheket, támogatja a vállalkozásokat és fehéríti a gazdaságot. Vagyis – ahogy mondta – folytatják a 2010-ben elkezdett munkát.

100 milliárd marad a zsebekben

Jövőre várhatóan öt százalékra csökken a baromfi, a tojás és a tej általános forgalmi adója, emellett mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások után fizetendő adó mértéke is. A számítások szerint ezzel 100 milliárd forinttal több pénz marad az emberek zsebében.



100 milliárd marad a zsebekben

Jövőre várhatóan öt százalékra csökken a baromfi, a tojás és a tej általános forgalmi adója, emellett mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások után fizetendő adó mértéke is. A számítások szerint ezzel 100 milliárd forinttal több pénz marad az emberek zsebében.

15 ezer forint lesz a havi adókedvezmény

Tovább bővülnek a családi adókedvezmények és az otthonteremtési támogatások is: a kétgyermekes családoknál gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege, ezzel a család éves jövedelme további 60 ezer forinttal növekedhet.

Változik a kata, emelkedik a munkába járás adómentes költségtérítése


A tervek szerint összesen 16 milliárd forintot takaríthatnak meg a kis- és közepes vállalkozások, ha az Országgyűlés elfogadja a jövő évi adótörvényeket: eltörlik ugyanis a beruházásösztönző adókedvezmények értékhatárát.

A jövő évi adótörvényekben változás lesz az is, hogy a katásoknak nem kell a vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat és egyszerűbb lesz kiszámítani majd a kisvállalati adóalapot. Emellett kilométerenként 9-ről 15 forintra nő a munkába járás adómentes költségtérítése.

Az adminisztrációcsökkentés a családokat is érinti: várhatóan több mint félmillióan vehetik igénybe az automatikus pótlékmentes személyi jövedelemadó részletfizetést.







Csökkenő bankadó, emelkedő dohánytermékadó

Csökken a bankadó mértéke és támogatják azokat a munkaadókat is, akik a közszférából érkező munkavállalókat alkalmaznak.

Emelkedik viszont a dohánytermékek adója, az üzemanyagok jövedéki adómértékét pedig a jövőben a kőolaj világpiaci árához igazítják.

A kormány tervei szerint folytatódik a feketegazdaság elleni küzdelem: az online kasszák mellett lesz online számlázás is, ez várhatóan tízmilliárdokban mérhető bevételnövekedést jelent majd.



Így látják a pártok

Az MSZP szerint azonban a mostani kormány valójában az adóemelés kormánya: Burány Sándor szerint a javaslat a gazdagok érdekeit szolgálja és nem az adócsökkentésről szól.

A Jobbik szerint vannak jó szándékú lépések a változások között, de ez kevés, érdemes lenne az áfát minden alapvető élelmiszernél öt százalékra csökkenteni.
Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka felszólal az adótörvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese szintén szélesebb körű élelmiszeráfa-csökkentést és többkulcsos személyijövedelemadót szorgalmazott.

Hargitai János, a KDNP képviselője azt mondta: a 2017-re javasolt adótörvények változásai mindenkit előnyösen érintenek.

A fideszes Mengyi Roland pedig például azt emelte ki, a jövő évi adóváltozások mintegy 9 milliárd forintnyi kedvezménnyel járulnak hozzá a munkavállalás könnyítéséhez.

Forrás itt található: