2017. november 2., csütörtök

Narancsos mézes krémes



Ajánld ismerőseidnek! 




60 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
15 dkg puha vaj
6 evőkanál folyékony méz
2 egész tojás
4-5 evőkanál tejföl


A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük a lapokat. Vigyázz, ne legyen száraz a tészta, könnyen sül! A tepsi mérete 35 x 35-ös volt nálam.

Hozzávalók a krémhez:

4 db narancs reszelt héja
2 db narancs leve
annyi tej, hogy ha a narancsok levét lemérjük azzal együtt legyen 8 dl a folyadék (nálam 2 dl narancslé ahhoz tettem 6 dl tejet)
8 púpos evőkanál liszt
4 tojássárgája
25 dkg porcukor
25 dkg vaj

Jól megmossuk a narancsokat és lereszeljük a héját, de a fehér része ne kerüljön bele, az keserű!
Két narancsnak kifacsarjuk a levét, ezt kiegészítjük annyi tejjel, hogy 8 dl folyadékot kapjunk.
A négy tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, egy kis folyadékot és simára keverjük. Felöntjük a maradék narancsos tejjel és közepes hőfokon folyamatos keverés közben sűrűre főzzük.
Ha nem lenne csomómentes a krém alapja nyugodtan szűrjük át és utána főzzük meg!
A krémet tegyük félre hűlni.
Közben keverjük habosra a puha vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a kihűlt krémet és jól keverjük össze, majd belekeverjük a narancsok reszelt héját.A kész krémmel töltsük meg a lapokat.



 Csokimáz:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 evőkanál tojásfehérje
A vajat, porcukrot, tejet felmelegítjük folyamatos keverés közben. Tűzről levéve elkeverjük benne a kakaóport és a kanálnyi tojásfehérjét. Kicsit hűtjük, többször átkeverjük és a sütemény tetejét bevonjuk vele. 4-5 órára hűtőbe tesszük, majd forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Szép nagy adag sütemény lesz belőle.
A tojásfehérjétől szép fényes lett a máz, mint a képen is láthatjátok. Ez a csokimáz nem köt meg szárazra, az az igazi, nagyanyáink korabeli krémes jellegű máz lett 



Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t 


Forrás itt található: