A tésztához:
60 dkg finomliszt 18 dkg sertészsír 15 dkg porcukor 1 csomag sütőpor 4 db tojássárgája 1-2 dl tej (vagy 2-4 ek tejföl), könnyen gyúrható legyen A krémhez: 2 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 0.5 dl rum, vagy egy fiola rumaroma (én most azzal készítettem) 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 5 dkg cukrozatlan kakaópor 5-7 ek sárgabaracklekvár |
A tetejére:
4 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
ELKÉSZITÉS:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle.
Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.
A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.
4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a cukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc.
Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd torta lapáttal elegyengetjük a tetejét.
Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul.
Vizes késsel szépen szeletelhető.
sütési hőfok: 200°C –
Forrás itt található: